Vitamine B12 of cobalamine is ook wel bekend als dé vitamine die energie geeft. Deze vitamine is voor veel functies goed in ons lichaam en zeker als ondersteuning voor ons energieniveau. Verder geeft het ondersteuning aan het immuunsysteem en is het belangrijk voor het geheugen.
Veel mensen kunnen wel een aanvulling gebruiken van B12 en zeker als je vegetariër of veganistisch bent. Ook mensen met spijsverteringsproblemen kunnen nood hebben aan extra cobalamine.
Wat is Vitamine B12?
Ben jij ook op zoek naar de beste Vitamine B12 supplementen? Dan ben je bij Bioflora Health Products aan het juiste adres! Van alle B-Vitamines is B12 misschien wel de bekendste.
Meer en meer mensen zijn met hun gezondheid en het milieu bezig, ook in de media wordt hier veel meer over verteld dan 50 jaar geleden. Veganist en vegetariër zijn 2 populaire begrippen in onze tegenwoordige tijd. En hier komt dus ook Vitamine B12 aan bod. We vertellen je graag wat Cobalamine is en wat het precies in en met ons lichaam doet.
Een andere naam voor Vitamine B12 is Cobalamine. Zoals alle B-vitamines is ook B12 in water oplosbaar maar (en hier is het uniek tegenover de andere B-vitamines) ons lichaam slaat hier wel een voorraad van op als reserve. In de lever wordt deze voorraad opgeslagen (ongeveer tussen de 2 en de 5 milligram). Bij alle andere B-vitamines plassen we het overschot of reserve meestal uit.
Om het nog wat moeilijker te maken zijn er 4 soorten B12:
-Methylcobalamine: Een actieve vorm dat helpt bij vermoeidheid, moeheid en futloosheid.
-Adenosylcobalamine of S-adenosylcobalamine: Ook een actieve vorm dat goed is voor de gemoedstoestand, leerprestaties, het concentratievermogen en geheugen.
-Hydroxycobalamine: Dit is de injectie-vorm van Vitamine B12. Hydroxycobalamine wordt meestal niet verkocht in de vorm van zuigtabletten. Omdat dit ook een niet-actieve vorm van B12 is moet ons lichaam deze ook eerst omzetten.
-Cyanocobalamine: Dit is de synthetische vorm van Vitamine B12. Het wordt vaak aan onze voeding toegevoegd, maar heeft weinig betekenis. Het is de niet-actieve vorm van B12 en moet nog eerst in ons lichaam geactiveerd worden om deze vitamine te kunnen benutten, voordat het goed in de bloedbaan kan worden opgenomen.
In die omzetting (methylering) gaat nog wel eens wat mis. Maar 2% van de hoeveelheid Vitamine B12 in deze tabletten komt uiteindelijk aan in het lichaam. Dat eventuele probleem heb je niet bij de twee actieve vormen: Methylcobalamine en Adenosylcobalamine. Deze actieve vormen hebben dan ook onze voorkeur!
Alleen Methylcobalamine en Adenosylcobalamine zijn geschikt als smelttabletten. Via de slijmvliezen in onze mond worden deze twee varianten van Cobalamine gemakkelijk in ons lichaam opgenomen en worden er reserves opgebouwd in de lever.
Waar is Vitamine B12 goed voor?
Hier zijn 14 voordelen van Vitamine B12:
- Helpt bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes;
- Draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels;
- Helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten;
- Ondersteunt het energieniveau;
- Ondersteunt het homocysteïnemetabolisme;
- Draagt bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem;
- Ondersteunt de afweer van het lichaam;
- Bij geestelijke inspanning;
- Draagt bij aan hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij de concentratie;
- Goed voor de leerprestaties;
- Heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en moeheid;
- Kan het gebrek aan energie helpen verminderen;
- Ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel;
- Ondersteunt de opbouw van zenuwcellen.
Welke voeding bevat vitamine b12?
Cobalamine of Vitamine B12 zit voornamelijk in dierlijke producten zoals: Zuivel, Zuivelproducten, Vlees, Vis en Eieren. In gedroogd zeewier en algen zit ook Vitamine B12 maar het grootste deel hiervan is de niet-actieve vorm en wordt dus door ons lichaam niet of minder goed opgenomen.
Wat doet Vitamine B12?
B12 is natuurlijk een enorm belangrijke vitamine, dat weet ondertussen iedereen. Het wordt ook wel de 'energie-vitamine' genoemd. Deze vitamine werkt nauw samen met de andere B-Vitamines en is dus erg belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam.
Wat is de oorzaak van een Vitamine B12 tekort?
Een vitamine B12 tekort komt regelmatig voor. Ons lichaam heeft meestal een reservevoorraad opgeslagen. Als die reserve opraakt, is het vaak pas na een aantal maanden tot een jaar dat een tekort merkbaar wordt. Zoals bij elk tekort is er steeds een risicogroep:
-een tekort door een verminderde inname zoals vegetariërs of veganisten of een dieet met te weinig dierlijke voeding;
-een tekort door een verstoorde opname zoals maag- en of darmproblemen;
-een tekort door het gebruik van maagzuurtabletten;
-een tekort door overmatig alcohol gebruik;
-een tekort door het gebruik van lachgas;
-een tekort door een aangeboren stoornis in de B12-stofwisseling.
Welke klachten bij vitamine b12 tekort?
-Neurologische problemen met volgende symptomen: Tintelingen in de ledematen, evenwichtsstoornissen, spierzwakte (voornamelijk in de benen), afasie en ataxie.
-Psychische problemen met volgende symptomen: Depressie, gedragsverandering, dementie en hallucinaties.
-Bloedarmoede met volgende symptomen: Moe, duizelig, hartkloppingen, oorsuizen en zwakte.
-Overige klachten zoals: Pijnlijke, brandende of prikkelende tong, misselijk, gewichtsverlies, menstruatieklachten, gewrichtsklachten, bleke huid, impotentie, onvruchtbaarheid, haaruitval, incontinentie en hoofdpijn.
Hoe herken je een vitamine b12 tekort?
Na een lange periode van een vitamine B12 tekort kan dit neurologische gevolgen hebben omdat het zenuwstelsel wordt aangetast. Bij neurologische klachten is het altijd goed om onderzoek te doen naar een tekort.
Hoe lang duurt het voor vitamine B12 tekort is aangevuld?
Een behandeling om een functioneel tekort aan vitamine B12 aan te vullen, duurt 8 tot 16 weken. Bij ernstige tekorten gaan we vaak 6 maanden tot 1 jaar door zolang er nog vooruitgang optreedt. Omdat vitamine B12 en Foliumzuur wateroplosbaar zijn, treedt er meestal geen overdosering op.
Wat is de oorzaak van een teveel aan Vitamine B12?
De kans op nadelige gevolgen van te veel vitamine B12 is heel klein. Er zijn geen ongewenste effecten bekend bij mensen die langdurig te veel vitamine B12 innamen. Het lichaam zorgt ervoor dat er niet te veel vitamine B12 uit het maag-darmkanaal in het lichaam wordt opgenomen.
Wat zijn de bijwerkingen van Vitamine B12?
Tot hiertoe zijn er geen bijwerkingen bekend. Er is geen aanvaardbare bovengrens vastgesteld voor vitamine B12.
Hoe kan ik Vitamine B12 aanvullen?
Dit kan je doen via de voeding, dierlijke voeding van biologische kwaliteit. Je kan ook kiezen voor een voedingssupplement in de vorm van een zuigtablet of een injectie (op aanraden van een gezondheidsprofessional.
Wanneer Vitamine B12 innemen>
Omdat de B-Vitamines, net als Vitamine C allemaal wateroplosbaar zijn, kan een Vitamine B12 supplement het beste in de ochtend of bij de lunch worden ingenomen, tijdens of net na het eten. Vraag altijd eerst raad aan een gezondheidsprofessional en laat je Vitamine B12 testen via een bloedonderzoek. Er kan dan bepaalt worden of het tekort wordt aangepakt via vitamine B12-injecties of een supplement met een hoge dosis B12.
Hoeveel Vitamine B12 per dag
Er is geen exacte bovengrens bepaald. Daarom gaan we uit van maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag: 14 mcg per dag voor een volwassene. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B12 is voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar 2,8 microgram.
Kinderen
- 0-6 maanden: 0,4 mcg per dag;
- 6-11 maanden: 0,5 mcg per dag;
- 1-3 jaar: 0,7 mcg per dag;
- 4-8 jaar: 1,3 mcg per dag;
- 9-13 jaar: 2 mcg per dag;
- 14-18 jaar: 2,8 mcg per dag.
Mannen
Vrouwen
Hoeveel Vitamine B12 tijdens zwangerschap?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B12 tijdens de zwangerschap is 3,3 mcg per dag. Tijdens het geven van borstvoeding is dit 3,8 mcg per dag. Meestal heb je voldoende met het innemen van een multivitamine voor zwangerschap.
Waar koop ik Vitamine B12?
De beste Vitamine B12 supplementen koop je uiteraard bij Bioflora Health Products! Al 60 jaar dé specialist in voedingssupplementen en gezondheidsproducten. Bij ons heb je een ruime keuze assortiment met kwalitatief hoogstaande merken aan voordelige prijzen. Ook spaar je bij ons bonuspunten bij elke bestelling.
Kom je er niet uit? Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden via telefoon, mail of chat of in onze fysieke winkel!
Cobalamine wordt het meest verkocht in Vitamine B12 tabletten of zuigtabletten. Deze laatste leg je onder je tong totdat ze weg gesmolten zijn. Ze worden daarom ook wel smelttabletten genoemd. Andere toedieningsvormen die je van B12 kunt kopen zijn capsules, vegetarische capsules, druppels, poeder en kauwtabletten.
Welke Vitamine B12 is het beste?
Er zijn verschillende vormen van vitamine B12 supplementen. Belangrijk is dat een vitamine B12 supplement de biologisch actieve vorm van vitamine B12 bevat. Dit wordt op het etiket vaak aangeduid als methylcobalamine of adenosylcobalamine. Deze biologisch actieve vorm wordt goed opgenomen.
Bekende merken die deze actieve vormen in het assortiment hebben zijn Bonusan, Vitakruid, Thorne, Vitals, B12 Vitamins en nog veel meer!
Gebruik of adviseer Vitamine B12 bij voorkeur in combinatie met een Vitamine B Complex of een goede multivitamine omdat B-Vitamines in hoge mate samenwerken.
Heb je meer advies nodig over de verschillende B12 supplementen? Wij geven je snel en deskundig advies via mail, chat of telefoon. Kom direct in contact met onze Therapeuten! Stuur ons een bericht via het online contactformulier of bel naar +31 164 602893.