U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.
Wil jij meer weten over foliumzuur of ben je op zoek naar een goed Vitamine B11 supplement? Dan ben je bij Bioflora Health Products aan het juiste adres!
Foliumzuur is de synthetische variant en folaat is de natuurlijke variant van Vitamine B11. In België, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten staat deze vitamine bekend als Vitamine B9 en geen Vitamine B11. Deze Vitamine is zoals alle B-Vitamines in water oplosbaar. Ons lichaam maakt zelf geen Foliumzuur aan en moet dus dagelijks via de voeding opgenomen worden.
Ook is het belangrijk om in gedachten te houden dat foliumzuur pas in onze voeding is geïntroduceerd rond 1943. Nadat er kon worden aangetoond dat het risico op het ontwikkelen van neurale buisdefecten bij baby's voorkomen kon worden door middel van foliumzuur, werd het deel van de verplichte voedselverrijking in 1998. Voor die tijd kregen mensen de vitamine B11 die ze nodig hadden simpelweg binnen via hun voeding.
Natuurlijk foliumzuur moet door je lichaam worden 'vrijgemaakt' uit je voeding, terwijl je lichaam bij synthetisch foliumzuur niets hoeft te doen om het te krijgen. De bovengrens voor volwassenen is vastgesteld op 1.000 mcg, wat ruim 3 keer de ADH is. De natuurlijke vorm heeft een hogere biologische beschikbaarheid dan de synthetische vorm, wat zorgt voor een betere opneembaarheid.
Vitamine 11 heeft verschillende gezondheidsbevorderende effect. Hier zijn 18 voordelen van Foliumzuur:
Volgens wetenschappers is het van belang dat ouderen voldoende foliumzuur opnemen omdat het de werking van de hersenen bevordert. Het is goed voor het geheugen en draagt bij aan een normaal concentratievermogen. Verder draagt het bij aan het proces van celvernieuwing van het lichaam en ondersteunt het de aanmaak van witte en rode bloedcellen.
Folaat is de natuurlijke vorm en zit in allerlei onbewerkte voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, volkoren granen, vlees en zuivel. Ons lichaam moet deze vorm nog één keer omzetten om het bruikbaar te maken.
Foliumzuur is de synthetische versie en moet nog twee keer omgezet worden om het bruikbaar te meken. Vaak is deze vorm toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen. De beste vorm van foliumzuur is de 5-MTHF. Deze is direct beschikbaar om te gebruiken in ons lihaam.
Folaat is gevoelig voor warmte/kou, licht, zuurstof en opslag. Bij het bereiden van voedsel, alsook opslag en verwerking gaat er veel folaat in de voedingsstoffen verloren. Ook bij het opwarmen gaat er ook veel folaat verloren. Folaat blijft slechts enkele dagen tot weken na de oogst in de voedingsstoffen. Geschat wordt dat bij het koken nog eens 50–95% van het aanwezige folaat vernietigd wordt of in het kookvocht verloren gaat.
In de Verenigde Staten is het verplicht dat ontbijtgranen met 25–100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor foliumzuur worden verrijkt. In Nederland is het toevoegen van foliumzuur aan ontbijtgranen verboden. De door de gezondheidsautoriteiten opgegeven reden is dat foliumzuur de symptomen van een Vitamine B12 deficiëntie kan maskeren, waardoor een dergelijke deficiëntie niet opgemerkt wordt en permanente zenuwbeschadiging kan optreden.
Onderstaande voedingsmiddelen bevatten veel Foliumzuur:
Een tekort komt in het Westen best vaak voor. Het lichaam maakt deze vitamine niet zelf aan, dus ons lichaam is afhankelijk van extra inname, door voeding en/of door supplementen.
Bijvoorbeeld een eenzijdig dieet met weinig groenten en geen volkoren producten kan een foliumzuur defficiëntie al na 4 maanden optreden, omdat ons lichaam hier geen voorraad van bij houdt. In 2001 kreeg ongeveer de helft van alle Nederlanders minder dan de destijds aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 200 microgram folaat binnen. Inmiddels is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in Nederland bijgesteld naar 300 microgram per dag.
Een recente studie in België heeft aangetoond dat 66% van de mannen en 72% van de vrouwen een B11-inname hebben die onder de aanbevolen dosis ligt.
Er zijn geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit de voeding schadelijk is. Dat is wel het geval voor het foliumzuur dat in tabletten of capsules zit. Een hoge inname kan namelijk het opsporen van een vitamine B12-tekort moeilijker maken. Een tekort aan Vitamine B12 kan onder andere deze symptomen weergeven:
Anders dan natuurlijke folaten (die rechtstreeks gemetaboliseerd worden door de dunne darm), vereist foliumzuur de hulp van een specifiek enzym genaamd 'dihydrofolaat reductase'. Het probleem is dat dit enzym niet rijkelijk aanwezig is ons lichaam.
En dat is waar het juist gevaarlijk wordt voor onze gezondheid. Wanneer mensen namelijk grote hoeveelheden van het kunstmatige foliumzuur consumeren in de vorm van supplementen of verrijkte voeding (met name vrouwen die zwanger zijn), kan het lichaam deze stof niet afbreken omdat het enzym ontbreekt of er te weinig aanwezig is. Dit resulteert uiteindelijk in hoge niveaus van niet-gemetaboliseerd foliumzuur die in het bloed terecht komen.
Dit kan door voeding te eten dat rijk is aan foliumzuur of door voedingssupplementen te nemen. Er zijn verschillende vormen beschikbaar:
De gezondheidsraad heeft de aanvaardbare bovengrens van foliumzuur op 1000 mcg per dag bepaald. Let wel op dat een te hoge foliumzuur inname een te laag vitamine B12 gehalte in bloedonderzoek kan maskeren en de zinkopname vermindert. We adviseren foliumzuur altijd in combinatie met vitamine B12 te nemen om tekorten te voorkomen, inclusief een B-complex of multivitamine waar de juiste B-Vitamines in zitten.
Als je het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als je het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen.
Omdat een teveel aan foliumzuur uit supplementen ervoor kan zorgen dat een vitamine B12-tekort niet ontdekt wordt, heeft de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) een aanvaardbare bovengrens voor foliumzuur uit supplementen vastgesteld.
Als je een kinderwens hebt, is uit verschillende onderzoeken gebleken dat deze vitamine zeer belangrijk is.
Van zodra je gestopt bent met de anticonceptie is het aan te raden om dagelijks 400 mcg Foliumzuur in te nemen. En hiermee bedoelen we, als extra innemen, dus bovenop de opname die je via de voeding binnen krijgt. Het ideale zou zijn dat je 400 mcg per dag via de voeding opneemt én 400 mcg als suppletie per dag inneemt. Dus in totaal rond de 800 mcg per dag. Wij raden aan om dan specifiek een multivitamine voor zwangerschap te nemen. Hier zit alles in voor de toekomstige moeder en de baby!
Deze dosering dien je aan te houden tot 4 weken voor de bevruchting tot en met de 10e week van de zwangerschap. Blijf foliumzuur slikken totdat je zeker weet dat je tien weken zwanger bent. Daarna zou het niet meer nodig zijn maar als je wil kan je het gedurende je hele zwangerschap extra blijven slikken.
In Nederland heeft de Gezondheidsraad het landelijk advies opgesteld waarin het slikken van foliumzuur wordt aanbevolen aan zwangere vrouwen. Volgens de raad kan het geen kwaad om tijdens de hele zwangerschap foliumzuur te blijven slikken.
Meestal wordt er een bloedtest aangevraagd als uit eerder onderzoek is gebleken dat er sprake is van een speciale vorm van bloedarmoede, waarbij de rode bloedcellen zijn vergroot. Ook kan uw huisarts een foliumzuur bepaling aanvragen als er aanwijzingen zijn voor ondervoeding. Dit komt voor bij overmatig alcoholgebruik of bij darmproblemen zoals de ziekte van Crohn en coeliakie (Een overgevoeligheid voor gluten). Vaak wordt foliumzuur samen met vitamine B12 aangevraagd.
Wanneer je te weinig foliumzuur in het bloed hebt kan dit komen doordat je te weinig via de voeding binnen krijgt of omdat er problemen zijn met de darmen. Je kan deze dan niet goed opnemen. Ook bij het gebruik van bepaalde medicijnen of te veel alcohol kan de uitscheiding verhoogd zijn. Ben je zwanger, dan kan de behoefte hoger zijn waardoor je een tekort krijgt.
Een teveel aan foliumzuur komt meestal door een te hoge inname van foliumzuur supplementen.
Als je foliumzuur bent vergeten, kun je de tabletten of capsules alsnog innemen. Is het bijna tijd voor de volgende dosis? Sla dan de vergeten dosis over. Slik de volgende dag de normale dosering foliumzuurtabletten. Lees ook altijd aandachtig de bijsluiter of vraag raad aan je gezondheidsprofessional.
Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is één van de belangrijkste vitamines voor de vruchtbaarheid van de man. In combinatie met zink zorgt foliumzuur voor een verhoging van het aantal zaadcellen bij mannen die minder vruchtbaar zijn. Dit geld voornamelijk voor supplementen die zowel zink als foliumzuur bevatten.
De beste foliumzuur supplementen koop je bij Bioflora Health Products! Wij zijn al 60 jaar dé specialist in voedingssupplementen en gezondheidsproducten. Bij ons heb je een ruime keuze assortiment met kwalitatief hoogstaande merken en je krijgt altijd een korting. Ook spaar je bij ons bonuspunten, die je bij een volgende bestelling voordeel oplevert. Kom je er niet uit? Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden via telefoon, mail of chat of in onze fysieke winkel.
De belangrijkste B-vitamines zijn Vitamine B11 en Vitamine B12. Supplementen bevatten meestal 400 µg foliumzuur en vrij te koop bij natuurwinkels en drogisterijen. Foliumzuur maakt ook, meestal in lagere doseringen, deel uit van een vitamine B Complex of van een multivitamine.
Sinds enige tijd is ook de in het lichaam actieve vorm van foliumzuur als voedingssupplement op de markt: L-5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF). Deze vorm wordt het beste opgenomen en is direct werkzaam in ons lichaam. Wij hebben deze in het assortiment van het merk Thorne.
Gebruik of adviseer Foliumzuur bij voorkeur in combinatie met een Vitamine B Complex of multivitamine omdat B-vitamines in hoge mate samenwerken.
Heb je meer advies nodig over de verschillende Foliumzuur supplementen? Wij geven je snel en deskundig advies via mail, chat of telefoon. Kom direct in contact met onze Specialisten! Stuur ons een bericht via het online contactformulier of bel naar +31 164 602893.