Vroeger werd Vitamine B1 anders benoemd, vroeger stond deze vitamine bekend onder de naam Aneurine of antiberiberi-vitamine. Vitamine B1 is een in water oplosbare vitamine, ook bekend als Thiamine. Een in water oplosbare vitamine houdt in dat als het lichaam deze stof niet nodig heeft, deze het lichaam verlaat via onze urine. Thiamine of Thiamine difosfaat is de benaming voor Vitamine B1 als natuurlijke stof in voedsel. Deze vitamine bevindt zich in het vocht van het eten en drinken en wordt meteen in het bloed opgenomen. Als u supplementen zoekt met Vitamine B1 dan is de benaming voor Vitamine B1 Thiamine chloridehydrochloride of Thiamine-mononitraat. Bioflora Health Products heeft B1 supplementen van verschillende hoog kwalitatieve merken zoals Bonusan, Lamberts, Solaray, Vital Cell Life en Vitals. Wenst u meer informatie over Vitamine B1? Lees dan snel verder.
Waar is Vitamine B1 goed voor?
Vitamine B1 of Thiamine is 1 van de 8 verschillende B-Vitamines die een gunstige invloed heeft op een normaal energieleverend metabolisme. Thiamine bevordert de energiestofwisseling doordat het koolhydraten kan omzetten in energie. Thiamine is ook van belang voor het zenuwstelsel vanwege zijn positieve invloed. Vitamine B1 draagt bij tot een normale psychologische functie en is goed voor de gemoedstoestand, het leervermogen en het goed functioneren van het geheugen. Ook draagt vitamine B1 bij tot de normale werking van hart.
Waar zit Vitamine B1 in?
Vitamine B1 zit voornamelijk in gezonde voeding zoals volkoren graanproducten, aardappelen, noten en zaden, vlees(waren) en melk(producten). Groenten, maar dan het liefst de donkergroene bladgroenten in het bijzonder, linzen en tarwekiemen zijn een bron van Vitamine B1.
Graanproducten en varkensvlees bevatten het meeste gehalte vitamine B1, alle andere voedingsmiddelen bevat weinig vitamine B1, minder dan de aanbevolen dagelijkse dosering.
Wat is de oorzaak van een Vitamine B1 tekort?
Vitamine B1 wordt niet zelf door het lichaam aangemaakt dus moet men het aanvullen door gezonde voeding en/of supplementen.
Zoals elk vitaminetekort heeft ook een Vitamine B1 tekort nadelige effecten op ons lichaam. Een verslaving van alcohol in combinatie met ongezonde voeding kan leiden tot een defficiëntie aan vitamine B1. Hierdoor raken bepaalde delen van de hersenen beschadigd en kan de ziekte van Wernicke ontstaan. Wernicke heeft als symptomen sufheid, verwardheid, verlamming, het bewustzijn verliezen. Als dit niet op tijd behandeld wordt, kan iemand Korsakov ontwikkelen. Korsakov heeft als bekendste symptoom geheugenverlies. Door dit vitaminetekort (thiamine) kunnen in de hersenen bloedinkjes en bloedvatveranderingen ontstaan alsmede kunnen zenuwcellen en zenuwvezels beschadigen. De aandoening is vaak acuut maar kan ook een mild verloop kennen, waardoor de kans bestaat dat deze niet wordt opgemerkt.
Zo kan het voorkomen dat men psychische klachten ervaart zoals concentratieproblemen en geheugenverlies, maar ook hartklachten en spierverlamming (beriberi) zijn voorkomende klachten. Een vitamine B1 tekort ziet men vaker specifieke risicogroepen zoals bij mensen die teveel alcohol en/of drugs gebruiken.
Wernicke-patiënten kampen met sufheid, verwardheid, loopstoornissen en verlamming van de oogspier. Soms treedt ook bewustzijnsdaling of zelfs een coma op. De deficiëntieziekte Beriberi is de klassieke vorm van een vitamine B1-tekort.
Symptomen
De symptomen van een Vitamine B1 tekort zijn:
- Hartklachten;
- Spierzwakte en spierverlamming (ook wel beriberi genaamd, deze komt bijna niet voor in de Westerse wereld);
- Verminderde reflexen;
- Verminderde eetlust;
- Vermageren;
- Maagproblemen;
- Verlaagde irritatiedrempel;
- Depressie;
- Geheugenverlies.
Wat is de oorzaak van een teveel aan Vitamine B1?
Wist je dat er weinig tot geen nadelige effecten bekend over een te hoge vitamine B1-inname? Daarom is er geen veilige bovengrens vastgesteld. Het Vitamine Informatie Bureau hanteert daarom een richtlijn van maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag. Deze richtlijn is gebaseerd op de maximaal veilige bovengrenzen die zijn opgesteld in Nederland, de Europese Unie en de Verenigde Staten.
Hoe kan ik Vitamine B1 aanvullen?
Elke dag gezonde voeding eten met name volkoren graanproducten en vleeswaren. Je kan als onderhoudsdosering 1 tablet of capsule van een goede B complex of een multivitamine gebruiken.
Hoeveel Vitamine B1 heb ik nodig?
Gemiddeld is de aanbevolen dagelijkse dosering Vitamine B1 tussen de 0,7 en 0,8 mg/dag. Omdat de hoeveelheid thiamine die je nodig hebt afhangt van de energie (hoeveelheid calorieën) die je eet geeft de Gezondheidsraad de waarde vanaf 2018 in miligram per hoeveelheid energie. Voor de leeftijdsrange van 19 tot 50 jaar is dat ongeveer 11,5 megajoule (2.700 kcal) per dag voor mannen en ongeveer 8.5 megajoule (2.000 kcal) voor vrouwen.
Kinderen
- 0-1 jaar: 0,2 mg/dag
- 1-3 jaar: 0,3 mg/dag
- 4-8 jaar: 0,5 mg/dag
- 9-13 jaar: 0,8 mg/dag
- 14-17 jaar: 1,1 mg/dag
Mannen
Vrouwen
Zwangere vrouwen
Borstvoeding
- Vrouwen die borstvoeding geven hebben 1,7 mg / dag nodig
Hoeveel Vitamine B1 Thiamine tijdens de zwangerschap?
Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap is de aanbevolen dosering van Thiamine 0.9 mg/dag. tijdens het tweede trimester van de zwangerschap is de aanbevolen dosering 1 mg/dag en in het derde trimester van de zwangerschap heb je 1.1 mg per dag nodig.
Om je even een voorbeeld te geven hoeveel en wat je moet eten als diner om de aanbevolen dosering per dag te nuttigen als volwassen man: Voor een volwassen man komt deze hoeveelheid vitamine B1 overeen met een maaltijd bestaande uit 4 opscheplepels aardappelen, 4 groentelepels rode kool en 100 gram varkenshaaskarbonade.
Waar koop ik Vitamine B1 supplementen?
Vitamine B1 supplementen koop je snel en voordelig bij Bioflora Health Products in Putte. Al 60 jaar dé specialist in gezondheidsproducten en voedingssupplementen met deskundig advies. Bioflora Health Products heeft veel verschillende Vitamine B1 merken in het assortiment van de beste kwaliteit en zuiverheid. U heeft de keuze tussen verschillende hoogstaande merken zoals: Bonusan, Lamberts, Solaray, Vital Cell Life en Vitals. Deze supplementen zijn verkrijgbaar in capsules met als inhoud 60, 90 of 100 capsules. Veelal moet je letten op de hoeveelheid, want dat verschilt van merk tot merk. Bonusan heeft bijvoorbeeld 300 mg per capsule terwijl die van Vitals 100 mg per capsule aanbiedt. Indien u niet in de risicogroep valt, bevelen wij een Vitamine B complex supplement aan. Hier zit gemiddeld tussen de 15 en de 25 mg per capsule in. Bonusan Actief B-complex bevat 24 mg per capsule terwijl de Biotics B Active complex 4 mg bevat per halve tablet.
Heb je meer advies nodig over de verschillende Vitamine B1 producten? Wij geven je snel en deskunidig advies via mail, chat of telefoon. Kom direct in contact met onze Specialisten! Stuur ons een bericht via het online contactformulier of bel naar +31 164 602893.