Biotine hoort ook in het rijtje van de B-vitamines thuis en wordt ook Vitamine B8 genoemd. Althans in Nederland toch, want in andere landen is het Vitamine B7. Om het dan net nog wat ingewikkelder te maken, weet je hoe men Biotine nog noemt? Vitamine H, met de 'H' van haar omdat het zo goed ondersteunend werkt voor je haar.
Net als de andere B-Vitamines is ook Biotine in water oplosbaar én essentieel wat wil zeggen dat ons prachtige lichaam dit niet zelf kan aanmaken en dus nodig is om voldoende via voeding of supplementen in te nemen. Biotine heeft trouwens een erg mooie betekenis, biotos is de Griekse vertaling wat "leven" betekent. Een essentiële vitamine voor het leven.
Waar is Biotine Vitamine B8 goed voor?
Hier zijn 13 voordelen van Biotine op een rijtje:
- Helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten;
- Activeert je natuurlijke energie in het lichaam;
- Voor sterk en glanzend haar;
- Draagt bij aan een normale haargroei;
- Helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit;
- Ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en geeft voeding van binnenuit;
- Draagt bij aan een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten;
- Geeft ondersteuning bij geestelijke inspanning;
- Voor een normaal concentratievermogen en goed voor het geheugen;
- Gunstig voor een goede geestelijke balans;
- Goed voor de leerprestatie;
- Goed voor de slijmvliezen;
- Van belang voor een normaal werkend zenuwstelsel;
Wat doet Biotine?
Biotine wordt ook wel de schoonheidsvitamine genoemd. Biotine wordt ook heel veel toegevoegd aan shampoos en conditioners omdat Biotine bijdraagt aan de normale haargroei, zorgt voor glanzend haar en geeft verzorging aan je huid
Waar zit Biotine in?
Van nature zit er in eten en drinken biotine of biocytine. Biotine heet biocytine als het gekoppeld is aan het aminozuur lysine. In supplementen en voor toevoegingen aan voedingsmiddelen wordt meestal biotine gebruikt.
Er zit veel Biotine in onderstaande voedingsmiddelen:
- Eieren, vooral in het eigeel (het liefst bakken of koken! in een rauw ei zit de stof avidine, dit stofje houdt de opname van Biotine in ons lichaam tegen);
- Kippenlever en runderlever;
- Zalm;
- Zoete aardappel;
- Volkoren granen;
- Peulvruchten zoals sojabonen;
- Noten zoals amandelen;
- Zonnebloempitten;
- Banaan;
- Bloemkool;
- Champignon.
Een Biotine tekort
Een biotine tekort komt haast nooit voor. Toch zijn er enkele risicogroepen die mogelijk een te weinig aan Biotine nuttigen zoals zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen die veganistisch eten, of mensen die voedingsstoffen niet of niet voldoende opnemen.
Symptomen van een tekort
- Het haar wordt dunner;
- Nagels breken makkelijker;
- Rode uitslag;
- Minder energie;
- Spierpijn;
- Verwarring;
- Slapeloos;
- Rusteloos;
Een teveel aan Biotine of Vitamine B8
Omdat Biotine niet zelf aangemaakt wordt in het lichaam, moet je dagelijks gezonde voeding nuttigen én (heel belangrijk) gevarieerd eten. Als je voldoende variatie in je dieet krijgt, krijg je vanzelf de benodigde stoffen binnen die je gezonde lichaam nodig heeft. Je kan een supplement nemen, maar dan raden wij een Vitamine B Complex aan.
Wat zijn de bijwerkingen van Biotine?
Volgens het NIH (National Institute of Health) in de USA bestaat er geen bewijs dat biotine in grote hoeveelheden schadelijk is. Indien je toch een teveel aan Biotine zou binnen krijgen, kan het zijn dat je spijsverteringsproblemen en misselijkheid ervaart.
Hoe kan ik Biotine Vitamine B8 aanvullen?
Er zijn verschillende supplementen met enkel Biotine beschikbaar. Wij raden aan om een goede multivitamine te nemen of een Vitamine B-complex. Alle B-vitamines werken met elkaar samen, vandaar dat je beter een complex kan slikken. Wil je toch een hoge dosis Biotine nemen, neem dan een supplementen met enkel biotine in en combineer dit met een Vitamine B Complex.
Wanneer kan ik best geen Vitamine B8 slikken?
Ook als je gezond en gevarieerd eet, krijg je de benodigde B-vitames voldoende binnen. Dan nog is het aan te raden om als onderhoud dagelijks een multivitamine te slikken die alle B-vitamines bevat. Het overtollige wat het lichaam niet kan gebruiken, wordt via de urine het lichaam verlaten. Je kan dus bijna nooit teveel Biotine slikken.
Hoeveel Biotine per dag?
Voor Biotine is er geen duidelijke bovengrens opgesteld. Men raadt een dosis aan tussen de 30 mcg en de 100 mcg per dag voor volwassenen.
Kinderen
- 1-3 jaar: 8 mcg per dag;
- 4-8 jaar: 12 mcg per dag;
- 9-13 jaar: 20 mcg per dag;
- 14-18 jaar: 30 mcg per dag.
Mannen
Vrouwen
Zwangere vrouwen
Borstvoeding
Hoeveel Biotine Vitamine B8 tijdens de zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap wordt een verhoogde inname geadviseerd van ongeveer 45-50 mcg per dag. Biotine is namelijk erg belangrijk voor de groei van het ongeboren kindje.
Waar Biotine kopen?
Biotine koop je voordelig en snel bij Bioflora Health Products! Wij zijn al jaar en dag dé specialist in voedingssupplementen en gezondheidsproducten.
Bij ons heb je een ruime keuze assortiment met kwalitatief hoogstaande merken en je krijgt altijd korting. Ook spaar je bij ons bonuspunten, die je bij een volgende bestelling voordeel oplevert.
Kom je er niet uit? Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden via telefoon, mail of chat of in onze fysieke winkel.
De beste Biotine Vitamine B8 supplementen:
Biotine voedingssupplementen worden in verschillende vormen aangeboden. Zo heb je Biotine in druppelvorm, tabletvorm, capsulevorm, én in gummies van bijvoorbeeld Fitshape. Zij bieden 5 mg Biotine per 2 gummies (aanbevolen dagelijkse dosering van 2 gummies).
Proviform verkoopt Biotine in druppelvorm, 500 mcg per 2 druppels. Het is dus belangrijk om per merk te kijken wat de dosering is. Wij hebben voor iedereen wel een geschikt Biotine supplement in voorraad!
Een Biotine supplement voor haargroei is een van de meest gangbare orale supplementen.
Gebruik of adviseer Biotine bij voorkeur in combinatie met een Vitamine B Complex of multivitamine (B-vitaminen werken namelijk in hoge mate samen).
Heb je meer advies nodig over de verschillende Biotine supplementen? Wij geven je snel en deskundig advies via mail, chat of telefoon. Kom direct in contact met onze Specialisten! Stuur ons een bericht via het online contactformulier of bel naar +31 164 602893.