Sinaasappel etherische olie, Eko
Sinaasappel is een essentiële olie verkregen via koude persing van de rijpe vruchtschil. De opbrengst aan essentiële olie is ongeveer 0,5%. Dit wil zeggen dat er maar liefst 200 kg rijpe sinaasappelschillen nodig zijn voor 1 liter olie. De kleur van de olie is geel tot oranje, afhankelijk van plaats en herkomst, en de geur is heel herkenbaar. Het is een frisse, zoete, levendige en fruitige geur. De sinaasappel is een kleine, groenblijvende boom met geurende, witte bloemen en glimmende bladeren. De boom wordt tot 6 meter hoog en komt oorspronkelijk uit China. De boom is kleiner dan de bittere sinaasappel, waar onder andere neroli en petitgrain uit gedestilleerd worden.
Sinaasappel wordt vaak in de keuken gebruikt en is heerlijk in zoete lekkernijen zoals koekjes en cake. Voeg ook eens enkele druppels toe aan een potje honing. Heerlijk voor op een croissantje. Bij citrusoliën is het van belang dat je in de keuken een olie gebruikt van biologische kwaliteit. Dit omdat geperste citrusoliën restanten van bestrijdingsmiddelen kunnen bevatten. Bij biologische kwaliteit is dit niet het geval natuurlijk!
Het verschil tussen een niet-biologische (gecultiveerd of uit het wild verzameld) en biologische essentiële olie is enkel en alleen de SKAL-certificering rondom het product, de toepassingen en werking zijn gelijk echter adviseren wij juist alleen deze biologische variant te gebruiken in de keuken!
Hoewel het woord ‘aroma’ erop duidt dat de geur van de oliën geïnhaleerd wordt, kunnen de biologische essentiële oliën worden ingenomen als smaakstof. Wist je dat etherische oliën zelfs toegestane smaakstoffen zijn in de voedingsindustrie? Onze biologische essentiële oliën zijn bijzonder geschikt voor gebruik in de keuken. Je kunt ze druppelsgewijs aan gerechten toevoegen!
De geur en smaak van een etherische olie is puur en intens: het verschil tussen bijvoorbeeld verse sinaasappelolie en de verse rasp is bijna niet te ruiken! In tegenstelling tot gedroogde kruiden houden zuivere etherische oliën hun specifieke geur, smaak en ‘chi’: de levensenergie van de bloem of plant. Met een paar simpele spelregels en een beetje creativiteit zijn de mogelijkheden eindeloos.
De etherische oliën, maar ook hydrolaten (bloemenwaters) en koudgeperste plantenoliën, kunnen worden gebruikt van voorgerecht tot salade en van gebak tot smoothie. Er zijn dus heel veel toepassingen! Denk bij de keuze van een etherische olie vooral aan de verse ingrediënten die je vaak in de keuken gebruikt, zoals basilicum en citroen. Maar zeker ook een aantal bloemen en kruiden zijn fantastisch om mee te koken! Let op bij pittige oliën zoals tijm en oregano, die kunnen snel overheersen.
Ingredienten
Citrus aurantium var. Dulcis essentiële olie
Gebruik
Druppelsgewijs toepassen.
Fabrikant
Chi Natural Life
Koele mei 42
4816 JD Breda