Nori (porphyra) is een speciaal in bladen geperste zeewier dat nauwelijks verdere bereiding behoeft en daardoor onmiddellijk voor consumptie beschikbaar is. Deze zeewier is wereldwijd zeer populair geworden door de Japanse sushi bars. Men hoeft het niet te wassen of te koken, alleen slechts voorzichtig boven een gasvlam heen en weer te wapperen waardoor het licht roostert en een diepgroene kleur krijgt.
Het kan zo gegeten worden, in dunne reepjes geknipt als garnering over soepen, salades en deegwaren gebruikt worden, of als 'verpakking' van norirollen en rijstballen dienen. De gedroogde bladen zijn het eindproduct van een welhaast kunstzinnig teelt- en bereidingsproces. Voor de teelt van nori aan vlakke kusten met eb en vloed zijn de kwaliteit van het zaad, de temperatuur van het water, een schoon strand, de juiste oogsttijd en correcte droogwijze alle zeer belangrijke factoren. Daardoor wordt nori van goede kwaliteit tamelijk prijzig. De planten worden op netten gekweekt, na de oogst tussen matten geperst en in de zon gedroogd. Licht geroosterd heeft het een pittige, kruidige smaak.
Ingrediënten:
nori
Voedingswaarde per 100g.
energie: 1567 kJ / 373 kcal
totaal vet: 5,9 g
waarvan verzadigd vet: 1,9 g
koolhydraten: 39,3 g
waarvan suikers: < 0,5 g
vezels: 32,1 g
eiwit: 40,7 g
zout: 4,55 g
natrium: 1820 mg
vitamine A: 31686 IU
vitamine C: 109 mg
kalium: 8220 mg
calcium: 180 mg
magnesium: 277 mg
ijzer: 8,94 mg
Fabrikant:
TerraSana Organic Food Specialties
Waaier 10
2451VV LEIMUIDEN
09-2014